luni, 2 iulie 2007

Duet SIMF / MOBG

In acest material am sa fac o mica incursiune in industria mobilei si am sa prezit doua societatii listate pe RASDAQ incercind in acelasi timp si o comparatie intre cele doua.

Mentionez ca la data acestei analize am in portofoliu 3000 actiuni SIMF achizitionate la preturi cuprinse intre 0,55 si 0,9 RON.

Asadar, SIMF - SIMEX SA SIMLEUL SILVANIEI are un numar de 7.379.290 avind valoarea nominala de 0,57 RON. In prezent (02.07.2007) actiunea se tranzactioneaza la un prêt de 0,9 RON /actiune capitalizarea bursiera fiind de 6641361 RON. De cealalta parte MOBG - S.C. MOBEX S.A are un numar de 1695343 cu o valoare nominala de 2,5 RON ; actualmente MOBG se tranzactioneaza la pretul de 12,5 RON / actiune ceea ce inseamna o capitalizare bursiera de 21191788, de 3,19 ori mai mare decit ceea a SIMF.

O sa insist in acesta analiza asupra urmatorilor indicatori si nu numai.
- free float
- pret per cifra de afaceri (P/S – price per sales)
- pret per valoare contabila (P/B – price per book value)
- pret per rezultat net (PER – price per earnings)

Free Float
SIMF – 49%
MOBG – 28%.
La SIMF cel mai mare actionar este PAS cu 41%. Practic la SIMF nu exista deocamdata un actionar majoritar, ceea ce pentru micii investitori este un lucru bun existind posibilitatea unei preluari pe baza unei oferte publice.
MOBG are un actionar majoritar in persoana domnului Mihail Popescu care detine 51% din actiuni. Un lucru imbucurator este prezenta in actionariat a SIF Banat Crisana.
Totusi, din punct de vedere al lichiditatii ambele societati au de suferit, insa lucrurile au inceput sa se imbunatateasca in acesta privinta in momentul in care pretul actiunilor a devenit unul interesant pentru cei care detin actiuni din PPM si vor sa vinda.

Riscul Valutar
Ambele societati realizeaza cifra de afaceri in preponderenta pe baza exporturilor (78% SIMF respectiv 74% MOBG). Desi ambele sunt expuse riscului valutar, totusi SIMF se descurca mai bine la acest capitol inregistrind chiar venituri din diferente de curs in valoare de 360769 fata de cheltuieli in valoare de -839000 raportate de MOGB. Acesta informatie da o evaluare a managementului SIMF care are in vedere mitigarea riscului valutar.
Totusi, in ultimii ani piata mobilei din tara noastra a inceput sa se dezvolte fiind de semnalat atit numarul mare de locuinte livrate pe piata incepind din 2005 cit si intrarii pe piata a celui mai mare retailer de mobila din Europa, IKEA.

Indicatori pe baza cifrei de afaceri
P/S pentru SIMF este de 0,47 iar pentru MOBG este de 0,54.De asemenea indicatorul CA/angajat/an este mai bun la SIMF (47895) fata de MOBG (35784). De asemenea marja bruta a vinzarilor este de 7,02% la SIMF fata de 5,63% la MOBG. Din aceste observatii putem spune ca SIMF fiind o societate mai mica are indicatori de performanta mai buni fata de MOBG, insa acesti indicatori se pot ajusta o data cu cresterea societatii.

Indicatori de evaluare a valorii societarilor
Indicatorii P/B sunt de 0,56 la SIMF si de 1,65 la MOBG. Ambele societati nu si-au mai reevaluat activele dupa anul 2004. Totusi la MOBG activele imobiliare sunt impresionante, numai terenurile fiind 167000 mp. Din acest punct de vedere, valoarea de 1,65 a indicatorului P/B pare una justificata avind in vedere asteptarile investitorilor privind evaluarea acestor active. In acelasi timp, in raportul pe 2006 de la MOBG se stabileste ca obiectiv pentru anul 2007 realizarea de venituri din inchirierea spatiilor nefolosite acest lucru insemnind ca societatea dispune de active imobiliare care nu sunt folosite si care pot chiar fi vindute.
La SIMF valoarea acestui indicator este foarte buna practic in acest moment investitorii platind 0,56 lei pentru 1 leu activ net.
Pe baza acestor observatii consider ca ambele societati sunt subevaluate, la SIMF acest lucru fiind evidend. Daca consideram o valoare justa a terenurilor detinute de 50 EUR / mp cu tot cu cladiri am obtine la MOBG o crestere a activelor imobilizate de la 8033010 RON la 25966065 RON ceea ce conduce la un indicator P/B de 0,68.
Practic, pe baza acetui indicator (recalculat la MOBG) putem stabili un pret posibil de 1,6 RON la SIMF si de 18,4 la MOBG.


In sprijinul celor de mai sus vine si indicatorul PER care este de 8,07 la SIMF si 11,34 la MOBG. La MOBG daca luam in calcul profitul de pe primul trimestru al anului 2007 indicatorul PER este de 10,8. Acesti indiatori sunt mult sub media bursei noastre.

O alta surpriza placuta oferita de ambele societati este faptul ca ambele au distribuit dividende atit in 2006 cit si in anii trecutii. Rentabilitatea dividendului calculata pe baza preturilor actuale fiind de 4,44 la SIMF si de 4,46 la MOBG.

Sa incerc si o concuzie...
In concluzie, ambele societati sunt subevaluate luind in considerare indicatorii P/B si PER putind aduce randamente bune ( 30 – 40 %) in perioada ce urmeaza. Totusi, lipsa lichiditatii celor doua societati aduce un grad ridicat de risc asupra investitiei facute in cele doua titluri.

NOTA
Autorul detine 3000 actiuni SIMF.


P.S.
Nu uitati de clickuri - daca v-a folosit. Thx.